Studieteam 'Kunst in Schuytgraaf' :   LaSalle   /   Lucas Verweij   /   HW Werther
GGN-gen generator
Geheugen / Geluk / Natuur
voorwoord uitgangspunten vinex-identiteit kunst, openbare ruimte utilitaire voorz. communicatie supervisor opdrachten

HTML-site als communicatiemedium

Voor de afronding van de studie naar 'Kunst in Schuytgraaf' hebben wij gezocht naar een medium om het werk te documenteren en te presenteren. Omdat de presentatie van deze eerste fase van het totale kunstproject slechts een tussenfase is in het proces, willen wij dat het medium in staat is de toekomstige communicatie te organiseren.

Een HTML-site lijkt ons het meest geschikt om dit te doen. Doordat een site in alle fases zowel 'af' en 'presentabel' als 'onaf' en 'doorwerkbaar' is, leent dit medium zich voor een opgave als deze. Op ieder moment kan aan een geÔnteresseerde de staat van het werk getoond worden en op ieder moment kan het werk uitgebreid en geactualiseerd worden. Een site verenigt het idee van losbladigheid met het idee van een netwerk-structuur. HyperText Markup Language (HTML) is ontwikkeld als een eenvoudige programmeertaal voor communicatie via internet. Een HTML-omgeving kan op ieder moment gekoppeld worden aan internet. Een HTML-omgeving heeft een flexibele structuur waardoor er door verschillende mensen in verschillende stadia aan het werk kan worden doorgebouwd. Nadat de eerste versie van de site gemaakt is, zal het bouwwerk nog drastisch veranderen. Sommige betrokkenen, opdrachtgevers of sponsoren willen bepaalde dingen misschien niet weten, of willen een bepaald onderdeel juist veel verder uitgewerkt hebben.

Mogelijke media waarin gepresenteerd kan worden zijn: een computerscherm, een LCD (groot formaat) projector of een printer. Eventueel kan er een spraak- en braille uitbreiding gemaakt worden. Mocht een gebruiker of een te benaderen persoon niet beschikken over de noodzakelijke apparatuur (een eenvoudige PC met HTML-browser), dan kunnen prints geleverd worden van essentiŽle pagina's.

Een HTML-site is platform onafhankelijk, goed uitwisselbaar met andere talen en is 'op afstand' te beheren. Dat wil zeggen dat in principe vanuit iedere plek in Nederland, of zelfs daarbuiten, toegevoegd, veranderd en bijgewerkt kan worden. Door zijn structuur laat het medium interactiviteit, en daarmee participatie, goed toe. Het is niet plaatsgebonden en passend bij onze ideeŽn over auteurschap en de niet-plaatsgebonden Vinex-identiteit.